Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tercier

16. 1. 2013

 Terciér - patří do něho služby, cestovní ruch, obchod, doprava a komunikace, zdravotnictví.

Služby zanedbány a státem řízeny za socialismu, proto po roce 1990 obrovský rozvoj (dnes se podílí téměř 60% na zaměstnanosti i na HDP). Uplatnění v nich našli lidé propuštění z průmyslu. Soukromé vlastnictví a podnikání vytváří tlak na kvalitu, šířka nabídky stlačuje cenu. Největší rozvoj nastal u obchodu a peněžních služeb, ale vznikly i zcela nové typy služeb (např. poradenství, soukromé hlídání dětí, nabídky seskoků s padákem, letu balónem). Vzniklo mnoho velkoprodejen a nákupních center, v nichž lidé tráví stále více času – uvažuj o výhodách a nevýhodách; prozkoumej, kam jezdí rodiny spolužáků nakupovat. Spotřeba (tedy nakupování) domácností tvoří nejstabilnější složku růstu hospodářství – vysvětli proč!, nízké příjmy tedy snižují výdaje (poptávku) a tím klesá i HDP. A naopak při nižším HDP klesají nákupy občanů (důležitý pojem úspory a zadlužování domácností).

Faktorem, který v roce 2011 táhl českou ekonomiku, byla výrazně aktivní bilance zahraničního obchodu. Z hlediska přechodu státní hranice byl rozdíl mezi vývozem a dovozem 190 MLD Kč. Ale protože 70% výroby v ČR vlastní cizinci (hlavně Němci), ne vše zboží vyvezené z ČR změní majitele v okamžiku přechodu přes hranici a není tedy předmětem zahraničního obchodu. I při tomto hledisku byl rozdíl mezi naším vývozem a dovozem kladný ( +18 MLD Kč). Dovoz: paliva, stroje, dopravní prostředky, chemikálie, potraviny, nápoje, spotřební zboží. Vývoz: stroje(auta), průmyslové výrobky, chemikálie, potraviny a bohužel i suroviny(kámen, dřevo), což sice zlepšuje okamžitou bilanci, ale z ekonomického a ekologického hlediska není výhodné. Některé země EU chrání své výrobce před konkurencí, což omezuje i náš vývoz (potraviny, hutní výrobky). Hl.partneři: SRN, Slovensko (dluží nám), Rakousko, Rusko, Polsko, Nizozemí, Čína, Francie (atlas ČR str. 22 – 23).

Rozšíření služeb a otevření hranic přispělo k prudkému rozvoji zahraničního cestovního ruchu. Jedná se o trávení volného času za účelem rekreace, poznávací, kulturní, sportovní a jiné zájezdy, počítají se k němu i obchodní cesty, cesty za vzděláním, kongresy atd. ČR má výborné přírodní předpoklady - všechny typy krajin až na moře a velehory (jeskyně, kulturní stepi, hory, rybniční pánve, skalní města, úvaly s vinicemi, apod.). Vynikající jsou kulturně-historické předpoklady (památky UNESCO – Č. Krumlov, Praha, Telč, Zelená Hora, Kutná Hora, Lednicko-valtický areál, Kroměříž, Holašovice, Litomyšl, Olomouc, Brno, Třebíč – atlas ČR str. 26), výrazně se zlepšily realizační předpoklady (politická situace, dopravní síť, ubytovací, stravovací, zábavní a další zařízení z hlediska kvality a ceny, pohostinnost lidí). U nás celkem bezpečno, ale krádeže!

Aktivní zahraniční cestovní ruch (příjezdy) se zvýšil proti roku 1988 pětkrát (přes 22 mil za rok - Němci, Slováci, Poláci), jsme ve světové dvacítce a evropské desítce, v posledních letech k nám více Rusů a Číňanů. Příjmy pro stát dosahují 135 MLD Kč ročně. Nejnavštěvovanější je Praha, s odstupem následuje Brno, K. Vary, Č. Krumlov a další památky v UNESCO, Krkonoše, Šumava, lázeňský trojúhelník v západních Čechách.

Pasivní ruch se zvýšil od r. 1988 desetkrát a zvyšující se příjmy umožňují cestovat stále více lidem. Změnily se cíle - Chorvatsko, Itálie, Španělsko a další země především jižní a západní Evropy, ale přibylo i cest do exotických oblastí. Saldo cestovního ruchu bylo v roce 2011 +55 MLD Kč.

Pro odpočinek, poznávání a vzdělávání obyvatel má velký význam domácí CR. Světově ojedinělé a masově rozšířené je chataření a chalupaření ( v ČR 400 tis. soukromých rekreačních objektů).

Doprava – viz. samostatný soubor